אם הנישואין עלו על שרטון, אם תרצו להגן על עצמכם כלכלית – איזה הסכם תעשו ?

אם הנישואין עלו על שרטון, או נוצר קרע, אין ספק שמי שמסוגל להביא את עצמו לכדי הגעה להסכם ייצא נשכר בכך שיחסוך כסף רב ואנרגיה רבה הכרוכה בהליכים בערכאות שיפוטיות.

אז איזה הסכם נכון לערוך ?

1.הסכם גירושין

ההסכם הברור מאליו כאשר אין תוחלת להמשך הנישואין הוא הסכם גירושין.

ההסכם יתייחס- לגירושין עצמם – כיצד יבוצעו, מתי- האם האישה תקבל כתובה ( אם הצדדים נישאו כדת משה וישראל ) או שהאישה מוותרת על כתובתה.

לעניין ילדיי הצדדים, יקבע ההסכם – מי יהיה הבית המרכזי? אולי תהיה משמורת משותפת? אולי צד אחד ישמש כהורה המשמורן . באילו זמנים כ"א יראה הילדים, איך יתקיימו הסדרי השהייה בחגים וחופש.

מזונות– כיצד ישולמו מזונות הילדים , האם צד אחד ישלם למשנהו? או אולי יתחלקו ביניהם רק בהוצאות שאינן תלויות שהות- ואם יעשו חלוקה כזאת, האם בחלקים שווים ?

רכוש– ישנם דברים יחסית קלים לחלוקה, למשל בית משותף הרשום על שם שני הצדדים ובהסכם תובא ליידי ביטוי דרך מכירתו.

יש דברים מורכבים מעט יותר, אשר גם אליהם יתייחס ההסכם, כגון אם ישנם הפרשי השתכרות, אם יש צד אחד אשר הינו בעלים של חברה וצריך מעריך שווי, זכויות סוציאליות של הצדדים, מניות, אופציות וכו'. כאשר ברכיבים אלו יצטרכו הצדדים להיעזר באנשי מקצוע אשר יערכו עבורם חישובים מתאימים .

כמובן הצדדים יכולים גם לערוך איזונים פנימיים ביניהם. הקשורים לרכוש ולכספים וזאת בעזרת אנשי מקצוע.

2. הסכם שלום בית לחילופין גירושין

לפעמים נוצר קרע בין בני הזוג שכן ניתן לאיחוי וקיימת תחושה כי לא כלו כל הקיצין וכי ישנו סיכוי לשיקום הנישואין .

דוגמא– באחד התיקים היה גבר שאשתו בגדה בו עם גברים רבים, הגבר גילה הדבר והוכה תדהמה , אך אחר שנרגע קיבל החלטה לשקם את הקשר לאור אהבתו לאשתו ולאור היות ילדיהם קטנים מאד.

יחד עם זאת הביטחון בקשר והאמון אבדו לבעל והוא חשש שגם אם הקשר ישוקם בעתיד האישה תחזור על מעשיה .

בין הצדדים הללו היו פערי השתכרות מאד גדולים ולכן הבעל צבר הרבה יותר זכויות ורצה להגן על עצמו.

הצדדים הגיעו להסכם שלום בית לחילופין גירושין ושם הסכימו כי בגירושין ככל שיהיו כל צד יישאר עם זכויותיו, דבר שמיגר את חששו של הבעל.

מהו הסכם של שלום בית לחילופין גירושין

זהו הסכם מגירה – המתייחס לשלום הבית ואיך ינהגו בשלום הבית, ילכו ליעוץ למשל , איך יתנהלו כלכלית וכד'

חלקו השני של ההסכם

מסדיר את כל הנושאים הקשורים בהליך גירושין כגון מזונות, משמורת הילדים וחלוקת רכוש והוא ימומש רק אם בני הזוג, או מי מהם, יחליט בסופו של דבר, להתגרש. מדובר בהסכם גירושין לכל דבר ( ביחס לחלק השני ) .למעשה, הסכם כזה מהווה שני הסכמים אשר מאוגדים באחד.

מה היתרונות הבולטים בהסכם שלום בית ולחילופין גירושין

  • ראשית, ההסכם מעניק לבני הזוג את האפשרות לנסות ולשקם את הקשר, תחת התנצחות בבתי משפט, שוודאי תמנע כל אפשרות של שלום בית.
  • כמו כן, אם בני הזוג יחליטו להתגרש, הם לא יצטרכו לפנות להליכים משפטיים נוספים, שכן ההסכם מסדיר מבעוד מועד את כל העניינים הקשורים בגירושין.

איך ההסכם יקבל תוקף?

על מנת שיהיה להסכם תוקף חוקי חובה לאשרו בפני ערכאה שיפוטיות. כלומר, בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני , אחרת ההסכם נטול תוקף ואולי ישקף את רצון הצדדים באופן חוזי אך לא יקבל תוקף של פסק דין ולא תחסך מהם הגשת תביעות בעתיד אם לא יצליחו לשקם את היחסים.

האם ניתן להתייחס אך ורק לרכוש בתוך הסכם ומתי זה קורה ?

לעיתים גירושין כלל אינם על הפרק וגם לא פרידה ולעיתים מדובר בצדים שהם ידועים בציבור ורכיב הגירושין כלל לא רלוונטי עבורם, אך אחד הצדדים מרגיש כי הוא איננו רגוע בהיבט הכלכלי וכי מבחינה כלכלית ייצא מופסד אם הצדדים יתגרשו או ייפרדו .

למשל, צד העומד לקבל ירושה ומעוניין להכניס הכספים לרכישת נכס משותף אך לא רוצה להפסיד את הכסף שקיבל ושלפי חוק יחסי ממון שייך לו.

דוגמא נוספת, כשהצדדים גרים בנכס אשר שייך למי מהצדדים עוד טרם נוצר קשר ביניהם  ועוד..

גם לכך יש פתרון.

  1. הסכם ממון

הסכם ממון הנו הסכם שנערך בין בני זוג ומתייחס לאופן שבו יתחלק רכושם במקרה של פירוד, או גירושין .

ניתן לערוך הסכם ממון בכל שלב, הן לפני הנישואין והן במהלך הנישואין .

הסכם כזה מייצר שקט ובאמצעותו כל אחד יודע למה יהיה זכאי אם הקשר יסתיים –

כך למשל:

  • ניתן להגן על כספים מלפני הנישואין.
  • כסף שנצבר בנישואין אך מי מהצדדים סבור ששייך רק לו.
  • ירושות.
  • רכוש ששייך לאחד הצדדים ועוד.

 הסכם ממון יכול לייצר מעבר לשקט נפשי גם מצב של זה נהנה וזה לא חסר-

לדוגמא- במצב בו למי מהצדדים יש כספים אשר לפי החוק לא אמורים להתחלק ביניהם בגירושין , יכולים הצדדים להסכים שגם אם הכסף יוטמע בכסף משותף או רכוש משותף הוא יוחזר בגירושין/ פרידה לצד שהשקיע את הכסף . כך המשקיע יהיה רגוע שלא יאבד כספו והצד השני נהנה מרמת חיים טובה יותר כל עוד הצדדים יחדיו.

חשיבותם של הסכמי ממון בפרק ב

לפרק ב מגיעים הצדדים בדרך כלל כאשר באמתחתם רכוש וכספים שצברו טרום פרק ב וכן כשיש להם פעמים רבות ילדים מפרק א', אשר מביעים חשש לירושתם בעתיד.

אין ספק שפרק ב מורכב יותר מפרק א  בדרך כלל, לכן חשוב לפשט את הדברים ולייצר שקט נפשי, בטח אצל אנשים שהינם למודי ניסיון ולעיתים גם למודי אכזבות קשות.

במקרה כזה הסכם ממון ייצר שקט נפשי ובהירות ויקל על קשיים שמאד  מאפיינים  את פרק ב בזוגיות.

ומה לעניין מצב של פטירה? האם גם אליו אפשר להתייחס בהסכם ?

יש לזכור כי בין אם  אתם חותמים על הסכם גירושין אך טרם התגרשתם בפועל או על הסכם שלום בית לחילופין גירושין או הסכם ממון– כל ההסכמים הללו רלוונטיים לפרידה אך לא לפטירה.

אם ברצונכם לתת את הדעת ולקבוע מה יעשה ברכושכם אחר אריכות ימיכם, עליכם לערוך צוואה ושם לקבוע מי יירש אתכם , באילו תנאים, באילו חלקים ועוד…

מה לעניין כספים אשר נתנו מי מהוריי הצדדים לזוג כהלוואה ?

ראשית ניתן להתייחס לכספים שהועברו לצדדים ע"י מי  מהורי הצדדים בתוך כל אחד מההסכמים אשר עושים הצדדים .

בנוסף, יהיה זה נכון כי ההורים אשר נותנים את הכספים יחתימו את הצדדים על הסכם הלוואה וכך בעתיד אם החוב לא מוחזר תהיה בידי ההורים ראיה להלוואה על בסיסה יוכלו לתבוע..

מדוע כדאי להיעזר בעורך דין לצורך עריכת הסכם גירושין , הסכם שלום בית לחילופין גירושין, הסכם ממון וכו' ?

היות ואין תחליף לידע וניסיון של עורך דין מקצועי,  שיקפיד על ניסוח איכותי ויחסוך לכם בעתיד לבוא ממון רב  וזמן רב שעשוי להתבזבז במאבקים משפטיים במידה ותנקטו בקיצורי דרך .

זכרו כי הזול הוא היקר וברגעי האמת נזדקק למזער ככל הניתן את הקשיים שממילא מאפיינים פרידה.

עשה ואל תעשה במהלך מו"מ גירושין

רבים מהמתגרשים  היו שמחים לסיים את הסכסוך בהסכם.

הבעיה המרכזית שלא תמיד הרצון והיכולת נפגשים . כלומר כל אחד רוצה הסכם אך את ההסכם בו הוא חפץ ובלי לשים לב כי יש צד שני שגם לו רצונות ואינטרסים.

זהו מצב של חוסר בשלות להסכם ולניהול משא ומתן ומספיק שצד אחד איננו בשל כדי שלא יהיה הסכם.

אין ספק שיש מי שבדיעבד מתחרט כי לא הצליח להתרומם ולנהל מו"מ אמיתי או לאור תוצאה שלא מוצאת חן בעיניו או כי למן ההתחלה הוצע לו מה שבסוף קיבל בבית משפט ואולי פחות אבל יש גם מקרים בהם הדרך הארוכה היא הקצרה וכי הפרטנר ממנו אנו מתגרשים איננו אדם שניתן לשאת ולתת עמו .

כיצד מתבצע מו"מ גירושין

מו"מ לגירושין מתבצע כאשר משתתפים בו שני הצדדים שמתגרשים ועורכי דינם.

יחד עם זאת זוהי איננה פרה קדושה וניתן "לשחק" מעט עם הדמויות המשתתפות, ככה שלעיתים יהיו אלה עורכי הדין בלבד, לעיתים אחד הצדדים ועורכי הדין, לעיתים מי מהורי הצדדים ולמעשה כל שילוב שיכול לסייע הוא טוב.

צריך לדעת כי משא ומתן כזה הוא חסוי ולא ניתן להשתמש בפרטיו בבית המשפט ולכן אין צורך לחשוש להעלות את רצונותיכם או מה אתם מוכנים לשלם  שכן ממילא חל איסור לספר את הפרטים .

בכל מקרה אם כבר הגעתם לשולחן המו"מ כדאי שתעשו זאת בצורה הטובה ביותר-

  1. לסמן יעדים מראש

כאשר מתחילים משא ומתן חשוב שתסמנו לעצמכם לאן תרצו להגיע ומהם הקווים האדומים שלכם.

האג'נדה המנצחת היא של "זה נהנה וזה לא חסר" .

חבל לבזבז זמן יקר על ויכוחים על דברים שלא מאד חשובים עבורכם שאולי עדיף שתתפשרו עלייהם וכך הצד השני יוכל יותר בקלות להתפשר עמכם על מה שבאמת הכי חשוב בעיניכם .

יש פתרונות אליהם ניתן להגיע אשר מאד משמעותיים לצד השני אבל אינם  פוגעים בכם כלל ולכן תשקלו היטב בטרם תסרבו.

  1. תעבדו עם השכל ולא עם הרגש

נכון שלא ניתן להתנתק מהרגש ובטח מי שבריא בנפשו מחובר לרגשותיו.

יחד עם זאת כאשר הרגש מנהל אותנו והוא מהול בתחושת נקם, פגיעות, נבגדות , מושפלות וכד פעמים רבות נגלה שמבחינה הגיונית לא התנהלנו נכון שכן במקום לדאוג לעצמנו ולעתידינו התעסקנו  ב"להחזיר " לצד השני  וגרמנו לעצמנו להליך ארוך ומיותר.

  1. תהיו אסטרטגיים

לאופן ועיתוי הצגת הרצונות שלכם משמעות כבירה. פעמים רבות דווקא כאשר אתם מאד חפצים במשהו במו"מ אולי שווה תחילה לקרוא תמונה ביחס לצד השני ורצונותיו באותו נושא. פעמים רבות נוצר מצב שהבעת הרצון מטעמכם למשל לרכוש חלקו של הצד השני ברכוש משותף יגרמו לו לראות את אותו הרכוש כבעל ערך רב הרבה יותר מאשר הוא שווה ודווקא לא להסכים לדבר שאין להם התנגדות אמיתית כלפיו.

  1. ללכת מהקל לכבד

אם נתקלת בנושא שהוא קשה לפתרון, השאר אותו לסוף. עדיף להתחיל בדברים היותר קלים שזורמים יותר בקלות, כאלה שהוויתור בהם יותר קל .

כך תצליחו לשמר אנרגיה חיובית בשיח המגננות יוסרו מעט אצל שני הצדדים עקב ההסכמות שכבר הושגו ויש סיכוי שכאשר תגיעו לדברים הקשים תוכלו יותר בקלות למצוא פתרון .

  1. אוירה טובה ושליטה עצמית –

יש משמעות כבירה לשליטה עצמית תמיד ובמו"מ בכלל . המשא ומתן איננו מקום ל"חיסול חשבונות" , איומים והתנגחויות עם בן/בת הזוג או עורך דינם ולמעשה התנהגות שכזאת תגרום לכישלונו.
חשוב לייצר אוירה בריאה, להשתדל לייצר כימיה עם היושבים במשא ומתן ולזכור שבסופו של יום כולם בני אדם וכי אם תצליחו למרות המצוקה, אתם ועורך הדין שלכם לייצר אוירה חיובית אתם מגדילים את הסיכויים שלכם כי המו"מ יצלח ותשיגו את מטרותיכם בקלות יחסית ובזמן קצר יחסית.

  1. עניין של פרספקטיבה

נסו לראות את הסיטואציה מנקודת המבט של האחר, כיצד הוא רואה את הדברים וכך להבין טוב יותר, מה הוא מנסה להשיג וגם מה מניע אותו. דובב את הפרטנר למו"מ לגבי הרצונות שלו ובדוק היכן הרצונות שלו עולים בקנה מידה אחד עם האינטרסים שלך.

ככל שהצד השני יחוש כי אתה מבין לליבו קרוב לוודאי שיגלה הבנה כלפיך.

פנו עוד היום למשרד עו"ד ונוטריון אביבית מוסקוביץ המתמחה בייצוג וליווי משפטי גם במקרים מורכבים המצריכים תחכום ויצירתיות.

תוכלו לקבל הכוונה וייעוץ מיידי אם תמלאו את פרטיכם בטופס או ניתן ליצור קשר טלפוני: 03-6133995052-3986655

צרו קשר לפרטים נוספים

עורכת הדין אביבית מוסקוביץ מסבירה מה צריך לדעת בהליך של גירושין וכיצד להגיע להסכם גירושין טוב עבור כל הצדדים

Handle with care

פרטי התקשרות

שנתקדם יחד לצעד הבא?

    *שדה חובה

    מפת הגעה