Blog
בלוג מאמרים

איך יכול הרכוש שלכם להגיע לזרים אחרי 120 שנה

27 אוקטובר, 2021 על ידי עו"ד אביבית מוסקוביץ

בהתאם  לחוק הירושה, כאשר גבר ואשה מנהלים זוגיות, ואחד מהם הולך לעולמו – יראו את בן הזוג שנותר בחיים כיורש על פי דין גם אם השניים לא היו נשואים אלא היו ידועים בציבור.

כך גם ילדיהם של הצדדים הינם היורשים הטבעיים של הוריהם. בהיעדר צוואה, קובע חוק הירושה את סדר ההורשה ולא בטוח שההסדר שקבוע בחוק ההורשה מתאים לכל אחד מאיתנו.

מדוע יש בנו רתיעה כה גדולה מכתיבת צוואה?
ראשית, הצוואה היא האקט היחיד שאנו מבצעים בעודנו בחיים, ושבאופן וודאי ומוחלט לא נוכל לראותו מתממש. יש מי שחושש כי כתיבת הצוואה תזרז את לכתו מן העולם וחושש מהאקט.

מעבר לכך לכולנו יש דחיינות מסוימת בנושאים רגישים הקשורים בנו. למרות הכל כדאי לדעת כי צוואה הינה סגולה לאריכות ימים ביהדות ובוודאי שאין ממה לחשוש.

כיצד יכול הרכוש שלנו להגיע ליידי מי שאיננו מעוניינים שיגיע
ישנן סיטואציות שונות אשר את חלקן אפרט שככל שלא נערוך צוואה מסודרת יתגלגל רכושנו לזרים . בהעדר צוואה חוק הירושה קובע את אופן חלוקת עיזבוננו  ולא תמיד הקבוע בחוק מתאים לנו.

מה הסיכון בעת הליכי גירושין
כאשר מתחילים הליכי גירושין, לא תמיד אנו זוכרים כי מבחינה משפטית והלכתית עדין לא הותר קשר הנישואין מה שאומר שאם חלילה נלך לעולמנו תוך כדי ניהול הליכי הגירושין יכול בן או בת הזוג עמם אנו חפצים לנתק את הקשר לרשת אותנו.

לדוגמא– באחד התיקים היה גבר שסבל קשות מאשתו והיה עמה בהליכי גירושין במהלכם החליט להתאבד. התוצאה היתה שאשתו ירשה אותו. לא עזרו כל טענות משפחתו כי הם היו מאד מסוכסכים ורק פורמאלית טרם התגרשו.

מה הסיכון אחר שכבר התגרשתם
גם צדדים שהתגרשו חשופים לכך שרכושם יגיע ליידי מי שאינם מעוניינים שיגיע.

ככל שהילדים הם קטינים הרי שמי שנשאר האפוטרופוס שלהם הוא ההורה הנותר בחיים. אותו הורה יקבל לידיו את כספי הקטינים. ככל שמדובר בהורה מטיב הכספים יגיעו לילדים, אך פעמים רבות הכספים או חלקם משתשלים לכיסו של ההורה השני.

פעמים רבות הכספים או חלקם מגיעים ליד של בת הזוג של ההורה הנותר בחיים, ליד של ילדי בת הזוג של ההורה שנותר בחיים ועוד ועוד.

במצב של צוואה הדדית גם קיים סיכון
לעיתים בני זוג עושים צוואה הדדית ושם התייחסות למצב של פטירה של מי מהם. מטבע הדברים אצל רוב הזוגות אחד נפטר לפני משנהו.

במצב בו בצוואה שכזו נתנו הצדדים אחד לשנייה את שיקול הדעת המלא להחליט מה יעשה במה שירש והורישו את מלוא רכושם לבן/ בת הזוג שנותרו בחיים בהחלט יכול להיווצר מצב במסגרתו הנותר בחיים יוריש את כל הרכוש לצד ג כמו בן/ בת זוג חדשים, למטפלת שלו לחלופין "יבזבז" את הרכוש בעודו בחיים על צד ג  וכך אדם זר לכם ייהנה מרכושכם.

לדוגמא- באחד התיקים זוג הורים עשו צוואה. האשה הורישה לבעלה אותו מאד אהבה ואשר טיפל בה במסירות עת חלתה את כל רכושה. לצדדים היו שתי בנות שהיו בקשר נפלא עם אביהן.

חלף הזמן והאב מצא בת זוג צעירה ממנו בשנים רבות , התאהב בה מאד ונישא לה.

בחלוף הזמן בת הזוג הסתכסכה עם בנותיו של האב ועשתה עבודת הסתה חזקה מאד על האב אשר אט אט התנתק מבנותיו וכל פגישה שקיים עם מי מהן הייתה אך ורק עם בת הזוג ששלטה בו ביד רמה.

עת נפטר האב הסתבר שערך צוואה לטובת בת זוגו והוריש לה הכל.

ומה עם הנכדים שלכם, האם גם מהם יש לחשוש?
למרבה הצער החיים לא צפויים ולעיתים גם קשר הדם שלכם יכול להוביל לכך שרכושכם יגיע לצד ג שאינכם מעוניינים להוריש לו.

לדוגמא- באחד התיקים היו ילדים קטינים שאביהם נפטר והוריהם היו גרושים . בחלוף זמן קצר מפטירת האב נפטר גם סבם .

אמם של הילדים אשר הייתה גרושה מאביהם , תבעה בשם הילדים את סבתם בת ה80 לפירוק שיתוף בבית מגוריה היות והילדים הם יורשים של סבם לאור מות אביהם.

בהעדר הגנה חוקית נאלצה הסבתא המבוגרת לתת לנכדיה אשר אפילו לא טרחו לשמור על קשר מינימאלי עמה את חלקם מתוך חלקו של הסב שנפטר בבית מגוריה בכסף.

במקרה בו נישאתם מחדש
במצב בו התגרשתם ובניתם פרק ב. לכם יש ילדים וגם לפרק ב יש או אין ילדים . צריך לדעת כי בן/בת הזוג החדשים להם נישאתם ירשו אתכם וכתולדה מזה ילדיהם ירשו אותם, כלומר אתכם.

ואם תרצו ללכת עוד קצת רחוק אז ילדיהם ירשו אותם ואם חלילה קרה משהו לילדיהם הנשואים ירש אותם בין השאר בן בת זוגם שממש זרים לכם לפעמים …

אז מה עושים עם כל המורכבויות הללו ? איך נדאג שרק מי שאנחנו באמת רוצים יירש אותנו?
פשוט מאד. נערוך צוואה ונצווה באופן מדויק למי ברצוננו להוריש את רכושנו. לא נשב על הגדר !

נתייחס למורכבויות שונות בצוואתנו-

למשל אם אנו גרושים וילדינו קטינים, תמיד ניתן לקבוע נאמן על רכושם מבני משפחתנו שהוא לא ההורה הנותר בחיים ואשר אנו בטוחים שידאג לילדינו.

למשל בצוואה הדדית גם אם כבר הורשנו הכל לבן / בת הזוג הנותרים בחיים נתייחס לילדים ולכוונה שהכל יעבור אליהם לבסוף וניתן הוראות ברורות, או אולי נשקול מראש לצוות להם חלק.

תזכרו האדם אדריכל לחייו אך אין פרושו שלא יכול להיות האדריכל של מי יקבל רכושו אחר אריכות ימיו.

Handle with care

פרטי התקשרות

שנתקדם יחד לצעד הבא?

    *שדה חובה

    מפת הגעה