האם ניתן להתנגד לצוואה? ובאילו מקרים ניתן לבטל צוואה?

ביטול צוואה על ידי בית המשפט אינו דבר של מה בכך. עקרון כבוד הנפטר וכיבוד רצון המוריש הינו העיקרון המנחה את בית המשפט במסגרת שיקוליו.

יחד עם זאת, כאשר מתגלה פגם בצוואה שהינו פגם מהותי או צורני, יתכן שבית המשפט יפסול את הצוואה ככל ותוגש התנגדות לאותה צוואה.

עילות לפסילת צוואה:

צוואה שאינה בהתאם להוראות חוק הירושה

כאשר הצוואה נערכה שלא בהתאם להוראות חוק הירושה, יכול צד המתנגד לצוואה להגיש התנגדות לצוואה.

למשל צוואה בעדים – כאשר הצוואה נחתמה ע"י המצווה בפני עד אחד או ללא עדים, או צוואה בכתב יד שלא רשומה כולה בכתב ידו של המצווה, או צוואה בה חסר תאריך, או כאשר חסרה חתימה המצווה, כל אלה ביחד ולחוד במקרים מסוימים עשויים לגרום לבקשה להתנגדות לצוואה להתקבל.

יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון כי בתי המשפט נוטים ורוצים כי צוואות תקוימנה, שכן זה רצון הנפטר ולכן גם כשיש פגמים אשר אינם יורדים לשורש הרצון ועולה ברורות כי זה רצון הנפטר יטו כן לקיים הצוואה בבתי המשפט על אף אותם הפגמים.

 

השפעה בלתי הוגנת

אחת העילות הכי נפוצות להתנגדות לצוואה הינה השפעה בלתי הוגנת. כאשר מתגלה כי הופעלה השפעה בלתי הוגנת על המוריש, אשר אינה מבטאת את רצונו האמיתי, ורצון המוריש אינו זה אשר עולה מהוראות הצוואה, אלא רצון היורש על פי הצוואה.

פעמים רבות עולה טענה להשפעה בלתי הוגנת במצבים בהם מתקיימת תלות יסודית וקשה של המוריש ביורש, לעיתים על פחד מהיורש, לעיתים הקוגניציה של המוריש איננה תקינה או שיש לו רפיון שיכלי ועולה טענה כי המצב נוצל על ידי היורש.

דוגמא למקרה בו עלתה טענה של השפעה בלתי הוגנת – במקרה בו טיפלנו, הנפטרת היתה אשה ערירית אשר הורישה את רכושה לעוזרת הבית שלה.

לנפטרת היו קרובים שאינם מדרגה ראשונה. אותם קרובים טענו כי מדובר בהשפעה בלתי הוגנת, היות ועוזרת הבית של הנפטרת השתלטה עליה וכי יש  לבטל את הצוואה ולהורות כי הירושה תהיה על פי דין (מצב שהופך אותם לזוכים).

בסופו של דבר אחר שנשמעו הראיות בבית המשפט- בית המשפט קבע כי היתה השפעה בלתי הוגנת אשר גרמה למנוחה לחתום על אותה הצוואה  וכי עוזרת הבית שלה השתלטה עליה, הפחידה אותה ואף היתה זו שפנתה לעורך הדין שהכין את הצוואה ודאגה לתאם את הפגישה בין עורך הדין למנוחה. בית המשפט קבע עזבונה של המנוחה יחולק על פי דין והצוואה נפסלה.

דוגמא נוספת – טענה לעניין קוגניציה – במקרה  אחר בו טיפלנו, המתנגדת הייתה אלמנה אשר בעלה הנפטר הוריש את כל רכושו לילדיו מנישואין ראשונים כאשר לו ולה לא היו ילדים.

האלמנה טענה כי בעלה היה דימנטי והוחתם על ידי ילדיו כאשר הקוגניציה שלו אינה תקינה.

מונה מומחה, פסיכיאטר, אשר ניסה להתחקות אחר הקוגניציה של המוריש – דבר קשה כשלעצמו היות והוא כבר נפטר.

בסופו של דבר קבע המומחה כי דימנציה יכולה ברגעים מסוימים להיות מאד דומיננטית ואילו ישנם זמנים אשר האדם מתנהל בצלילות ובהחלט למרות הדימנציה יחשב ככשיר.

במקרה זה, לאחר ששמע בית המשפט את ההוכחות בתיק והתייחס לחוות הדעת קבע בית המשפט כי בשעה שחתם המצווה על הצוואה הקוגניציה שלו היתה תקינה וזה היה רצונו והותיר את הצוואה אליה התנגדה האלמנה על כנה.

מעורבות של נהנה מצוואה בעריכתה

חשוב להבין כי גם כאשר עולה כי הנהנה מהצוואה, היה מעורב בשלבי עריכתה, יזם את הצוואה ואף מסר את הוראות המצווה לעורך הדין, הדבר יכול להצדיק את פסילת הצוואה, בשל מעורבות הנהנה.

כיצד ניתן להוכיח כי נפלו פגמים בצוואה?

  • ניתן להוכיח פגמים שנפלו בצוואה באמצעות מסמכים רפואיים שמעידים למשל כי בעת עריכת הצוואה המוריש סבל מדמנציה, מחוסר כשירות נפשית / שכלית ולכן לא היה כשיר באותה עת לחתום על צוואה.
  • מסמכים שמעידים על זיוף חתימות – באמצעות מומחה לכתב יד שיכול להוכיח כי חתימות או כתבי יד זוייפו.
  • חוקרים פרטיים – ניתן באמצעות חוקרים פרטיים להוכיח למשל שהצוואה נערכה בהשפעתו של הנהנה מן הצוואה שהשפיע באופן ישיר על מוריש הצוואה, כך גם, חוקרים פרטיים יכולים להוכיח שלא נערכה צוואה בעל פה כמו למשל סתירת מהימנותם של עדי צוואה בעל פה (שכיב מרע) .
  • כך גם אפשר להפריך צוואות ולהתנגד להם באמצעות עדים או הקלטות של אנשים שהכירו היטב את המוריש, על מנת שיוכיחו כי רצון הנפטר לא היה להוריש לפלוני את עזבונו , אלא דווקא לאנשים אחרים. העדים ו/או ההקלטות יסייעו לבית המשפט לקבל תמונה רחבה לגבי השנים שקדמו לפטירת המצווה ועשויים לשפוך אור על רצון הנפטר בטרם פטירתו מן העולם ולהתחקות אחר רצונותיו האמיתיים.

למי מגישים את ההתנגדות לצוואה?

  • לאחר שמוגשת בקשה לצו קיום צוואה בפני הרשם לענייני ירושה המצהיר על התוקף המשפטי של הצוואה, הרשם מפרסם את דבר הגשת הבקשה לקיום צוואה בעיתונים על מנת ליתן פרק זמן במסגרתו כל המעוניין יכול להגיש התנגדות לצוואה בשל סיבות שונות.
  • ככל שתוגש התנגדות לצוואה, הרשם לענייני ירושה יעביר את ההתנגדות– לבית המשפט לענייני משפחה שידון בהתנגדות ולמעשה יתנהל הליך משפטי לכל דבר ועניין.

עורכת הדין אביבית מוסקוביץ, עוסקת בדיני משפחה, צוואות וירושות מזה שנים רבות, והנה בעלת ידע וניסיון רב בתחום הצוואות והירושות. עו"ד מוסקוביץ מעניקה ללקוחותיה ייעוץ משפטי מלא בסוגיה זו, תוך מתן פתרונות גם במקרים מורכבים כגון ריבוי נכסים ו/או יורשים, ירושות של נכסים בחו"ל ועוד.

תוכלו לקבל הכוונה וייעוץ מיידי אם תמלאו את פרטיכם בטופס או ניתן ליצור קשר טלפוני: 03-6133995052-3986655

צרו קשר לפרטים נוספים

כשמדובר בצוואות זה תמיד נשמע כמו המילה האחרונה בהחלט, אבל מה קורה כשישנם מתנגדים? מהי צוואה, איזה סוגי צוואות יש ועוד בסרטון

Handle with care

פרטי התקשרות

שנתקדם יחד לצעד הבא?

    *שדה חובה

    מפת הגעה